2013 - SHJVS

SHJVS
SHJVS
Ga naar de inhoud
Hieronder vindt u het verslag van de herdenking 2013

Afgelopen 4 mei 2013 was er weer een zeer indrukwekkende herdenking bij het Joods monument aan de Laan der Continenten te Alphen aan den Rijn. In samenwerking met het Comité Herdenkingen organiseerde de SHJVS weer de traditionele herdenking ter nagedachtenis aan de Alphense Joden die de Holocaust niet hebben overleefd.

Toespraak dominee Piet Baane
Na de opening door Kees Slingerland namens het Comité Herdenkingen hield dominee Piet Baane een zeer indrukwekkende en persoonlijke voordracht (klik hier voor de tekst).

Toespraak Burgermeester Bas Eenhoorn
Na deze voordracht hield de burgemeester van Alphen aan den Rijn, Bas Eenhoorn een korte toespraak waarin hij zich volledig aansloot aan de toespraak van Piet Baane en de aanwezigen een spiegel voorhield met de vraag "Wat zou jij doen". Een vraag die niet zomaar is gesteld. In het licht van de Holocaust, waarbij ondanks dat er toch echt verzet is gepleegd tegen de daden van de Duitse bezetter, er toch 55 Joodse inwoners van Alphen aan den Rijn zijn vermoord in de vernietigingskampen. Maar het gaat verder. Hoe staan wij vandaag de dag tegenover het geweld dat anderen wordt aangedaan. Als er nu iemand in nood bij ons aanklopt, zeggen wij dan, kom binnen, hier ben je veilig, of laten we onze deur op slot? Kortom "Wat zou jij doen" een vraag om eens goed over na te denken.

Muzikaal intermezzo
Aansluitend op de toespraken brachten de muziekschoolleerlingen Debbie Splinter, Merel Kreleger en Samatha Abspoel een passend muzikaal intermezzo met hun vertolking van het Klezmerstuk “Gas nign”, gevolgd door het door Kees Visschedijk voorgedragen gedicht "Hier in dit Land" van Jan Boerstoel (klik hier voor de tekst).

Nagedachtenis Alphense Joden
De herdenking werd traditioneel afgesloten met het oplezen van de namen van de slachtoffers door leerlingen van het Ashram College en een bloemenhulde door de SHJVS, de gemeente en de Alphense bevolking.

Stille tocht
Na de herdenking zijn de aanwezigen in stille tocht, begeleid door de Tamboergroep van Crescendo en Con Brio, naar het Burgemeester Visserpark gegaan waar de Nationale herdenking plaatsvond.
Terug naar de inhoud