2016 - SHJVS

SHJVS
SHJVS
Ga naar de inhoud
Verslag Herdenking

4 mei 2016
De Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers (SHJVS) heeft afgelopen 4 mei weer een traditionele herdenking georganiseerd bij het Joods monument op de Laan der Continenten te Alphen aan den Rijn.

De plechtigheid werd geopend door Kees Slingerland, voorzitter van het Comité Herdenkingen en voorzitter van de SHJVS.

Dit jaar was Maarten Westerduin, docent geschiedenis aan het Scalacollege de gastspreker. Met een zeer pakkend verhaal wist hij de deelnemers aan de herdenking te raken. In zijn verhaal memoreerde hij dat dagelijks vele leerlingen van de Alphense scholen langs het monument fietsen. Een monument met 55 namen van vermoorde Alphenaren waaronder die van de 15 jarige Alphenaar Maurits Siegfried Heijmans [klik hier voor het gehele verhaal]
Aansluitend werd door Mirjam Vos, studente van de streekmuziekschool, op de dwarsfluit het muzikaal intermezzo verzorgd.

Het voorlezen van de namen van de Joodse oorlogsslachtoffers werd dit jaar gedaan door Amber de Jong en Bert Havekes, leerlingen van het Scala College, direct gevolgd door het uitspreken van het Kaddisj, het Joods gebed voor de overledenen.

De plechtigheid werd afgesloten met kranslegging en bloemenhulde.
Terug naar de inhoud