Over ons - SHJVS

SHJVS
SHJVS
Ga naar de inhoud

Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers Alphen aan den Rijn - 1940-1945

SHJVS in het kort

De stichting Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers Alphen aan den Rijn 1940-1945 (afgekort: SHJVS) is halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw opgericht door o.m. de bekende Alphenaren Simon Speijer (*1924-2004), toenmalig voorzitter en Johan Westmaas jr. (*1941-†2007), secretaris/penningmeester van het Simon Wiesenthal Fonds.
Met deze stichting wilden zij het onbeschrijfelijke leed dat de Alphense Joden in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan voor altijd in herinnering houden. De stichting stelde zich daarom drie doelen:

Doelstelling 1 - Het vastleggen van de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Alphen aan den Rijn

De geschiedenis van de Joodse gemeenschap is inmiddels uitvoerig vastgelegd in de volgende boeken:

- Van Elias de Joot tot gemeente in nood; S. Ganor, J.H. Ganor-Hijmans en P. Hoeksel
- De Joodse Gemeente Alphen a/d Rijn 1792-1964; Lous de Brouwer
- De oorlog dichtbij huis - Alphen aan den Rijn, een lesproject voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, in opdracht van de SHJVS samengesteld door Kees Visschedijk en Herinneringscentrum "Kamp Westerbork"
- 'Waar ze ook heen gaan, ze hebben in elk geval mooi weer'; Kees Visschedijk

  
     

Doelstelling 2 - Een jaarlijks herdenken van de vervolging en moord op de Alphense Joodse medeburgers

In 1986 organiseerde de stichting voor de eerste keer op de dag van de Dodenherdenking op 4 mei, voorafgaande aan de plechtigheid bij het verzetsmonument, een herdenking van de Joodse slachtoffers. Sindsdien wordt deze herdenking elk jaar om 19.00 uur bij het Joods monument aan de Laan der Continenten gehouden.

Doelstelling 3 - Oprichten van een monument ter nagedachtenis van de Joodse slachtoffers in 1940-1945

Dit monument, waarop de namen van de Joodse slachtoffers van de toenmalig gemeente Alphen aan den Rijn zijn aangebracht, werd op 17 mei 1990 door Simon Wiesenthal, samen met burgemeester Martien Paats onthuld. Het ontwerp was van de hand van Dick Elffers die ook de permanente Nederlandse expositie in Auschwitz heeft verzorgd. De kosten van het monument (60.000 gulden) werden geheel door de Alphense bevolking met de uitgifte van certificaten opgebracht.

  

(Foto - Nico Verkley)

Hoewel de primaire doelstellingen van de SHJVS ruimschoots zijn gehaald, blijft zij actief, zodat wij nooit vergeten welke misdaad de Alphense Joden is aangedaan.

Het bestuur van de SHJVS wordt gevormd door:
Ernst-Jan Westmaas (Voorzitter)
Albert Bremer (secretaris/penningmeester)
Kees Visschedijk (educatie)

Gerrie Buijs (bestuurslid)

De stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 816751560

Terug naar de inhoud