2015 - SHJVS

SHJVS
SHJVS
Ga naar de inhoud
Verslag Herdenking
4 mei 2015

1945 - 2015
Dit jaar, 2015, is het precies 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse overheersing en tirannie.
De Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers (SHJVS) heeft dit bijzondere jaar aangegrepen om de traditionele herdenking bij het Joods monument op de Laan der Continenten in een aangepaste vorm te organiseren.

De plechtigheid werd geopend door Kees Slingerland, voorzitter van het Comité Herdenkingen en voorzitter van de SHJVS.

Als eerste hield Kees Visschedijk een voordracht waarin hij de laatste dagen van de Joodse Alphenaren memoreerde. [klik hier voor het gehele verhaal]

Aansluitend het zeer gepast muzikaal intermezzo van Ignaz Pleyel, Opus 8 Allegro, door Raemon van Geen en Ferdinand Mol, studenten van de streekmuziekschool. [klik hier om het muziekstuk te beluisteren op YouTube]

Het voorlezen van de namen van de Joodse oorlogsslachtoffers werd dit jaar gedaan door Veerle Bril en Maud Streefkerk, leerlingen van het Groene Hart Lyceum.

Bijzonder dit jaar was het optreden van Barry Mehler, dirigent en zanger van het Amsterdamse Synagogaal koor, die het Jizkor (gebed voor de Sjoa) zong en het Kaddisj (gebed voor de doden) uitsprak. [klik hier voor meer informatie over Jizkor en Kaddisj] Voorafgaand aan het Jizkor en Kaddisj droeg de Alphense Betty Braat een gedicht voor van Awraham Soetendorp:


omdat jij bent geweest
waar jij bent geweest

en ik nu ben
waar ik nu ben

zal ik nooit helemaal kunnen zijn
waar jij bent geweest

en jij nooit helemaal kunnen zijn
waar ik nu ben

maar we kunnen elkaar het verhaal vertellen
en dat zal voldoende zijn

Het Jizkor en Kaddisj werden gevolgd door een minuut stilte.


De traditionele bloemenhulde werd geopend door Burgemeester Liesbeth Spies en raadslid Robbert Blom, gevolgd door het bestuur van de SHJVS en de aanwezige Alphenaren.

De plechtigheid werd afgesloten met een stille tocht vanaf het Joods Monument naar de algemene herdenking op het Burgemeester Visserpark.
Terug naar de inhoud