2018 - SHJVS

SHJVS
SHJVS
Ga naar de inhoud
Herdenking

4 mei 2018
Op 4 mei 2018 werden de Alphense Joodse bevolking herdacht bij het Joods Monument aan de Laan der Continenten te Alphen aan den Rijn

De plechtigheid werd om 19.00 uur geopend door Kees Slingerland, voorzitter van de stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers.


De voordracht door Jeroen Bol, bestuurslid van de Jules Isaac Stichting was het eerste programmaonderdeel. De heer Bol vertelde het verhaal van Raoul Wallenberg. Vele Alphenaren zullen niet weten wie de man was wiens naam is gegeven aan een van de belangrijkste verkeerspleinen in onze stad.

Op 17 mei 1990 was Simon Wiesenthal aanwezig bij de onthulling van het Alphense Joods monument. Enkele jaren later werd het nabij gelegen verkeersplein op voorstel van Simon Speijer, de toenmalige voorzitter van onze stichting, naar Raoul Wallenberg vernoemd.
De tekst van de voordracht van Jeroen Bol vindt u door op deze [link] te klikken.

Aansluitend werd een muzikaal intermezzo verzorgd door studenten van de Nieuwe Muziekschool Alphen


Met het voorlezen van de namen van de slachtoffers door leerlingen van het Scala College, werden de Alphense Joden herdacht, gevolgd door het uitspreken van het Kaddisj, het gebed voor de doden en een minuut stilteMet een kranslegging door de Stichting Herdenking Joodse Vervolgingslachtoffers 1940-1945 Alphen aan den Rijn, een eerbetoon door het College van Burgemeester en Wethouders en een bloemenhulde door de aanwezigen, werd de plechtigheid afgesloten.

Traditioneel werden de deelnemers aan de plechtigheid in hun stille tocht naar het Burgermeester Visserpark, waar bij het verzetsmonument de landelijke herdenking plaats vond, begeleid door de drumbands van Crescendo en Con Brio.
Terug naar de inhoud