Javastraat 4 - SHJVS

SHJVS
SHJVS
Ga naar de inhoud
Stolpersteine - Javastraat 4

Siegmund Cohen
Burgsteinfurt (DE), 12 januari 1874 – Sobibor, 7 mei 1943
Olga Cohen-Goudberg
Maastricht, 23 april 1885 – Sobibor, 7 mei 1943

Schoonzoon:
Siegfried Weinberg
Schwerte (DE), 3 april 1906 – Tröbitz, 7 mei 1945


Familievriendin:
Dora Marcus Weingarten
Herford (DE), 9 september 1874 – Auschwitz, 5 oktober 1942

Op dit adres woonden bij het uitbreken van de oorlog Siegmund Cohen, zijn vrouw Olga, hun dochter Amely met haar man Siegfried Weinberg en hun zoontje Alfred en Dora Marcus-Weingarten.
De familie Cohen besloot in 1936 naar Nederland uit te wijken, nadat ze in Duitsland alles waren kwijtgeraakt. Hun vriendin Dora Marcus-Weingarten, hun dochter Amely en haar man Siegfried Weinberg gingen ook mee. Na allerlei omzwervingen kwamen ze uiteindelijk in Alphen aan den Rijn terecht. Op 30 juni 1938 werd hun kleinzoon Alfred geboren. Op 14 april 1942 werd het huis aan de Javastraat door de bezetter in beslag genomen. Ze kregen twee dagen om te vertrekken en moesten alles wat ze bezaten achterlaten. Duitse officieren namen nu hun intrek in hun huis. Gelukkig waren er vrienden die ervoor zorgden dat ze in de Van Boetzelaerstraat 31 terecht konden. Dora ging ook mee. Op woensdag 30 september werden de zes daar opgehaald en onder bewaking naar het IJsbaanterrein gebracht.

Het toeval wil dat Amely, Siegfried en Alfred diezelfde 30 september ’s middags door mensen van het verzet zouden worden opgehaald om naar een veilig onderduikadres te worden gebracht. Siegfried, pas 36, kreeg op het IJsbaanterrein een hartaanval en werd per ambulance naar een ziekenhuis in Rotterdam overgebracht. Het klinkt vreemd, maar met deze hartaanval redde hij het leven van zijn vrouw en van zijn zoontje. De Duitsers hadden immers beloofd gezinnen bij elkaar te houden. Een van de weinige beloftes waar ze zich soms aan hielden. Met een man en vader in het ziekenhuis hoefden Amely en Alfred na aankomst in Westerbork niet meteen op transport naar het oosten. Dora Marcus werd wel meteen de volgende dag in de trein naar Auschwitz gezet en werd daar meteen na aankomst in de gaskamer vermoord. In Westerbork hielp Amely bij het inschrijven van de nieuw aangekomenen en werd later badjuffrouw in het kamp dat 30 douches telde.

In mei 1943 werd Siegfried uit het ziekenhuis ontslagen en was het gezin herenigd. Dezelfde maand waarin haar ouders naar Sobibor werden gebracht en meteen na aankomst vermoord. Op 1 februari 1944 ging het jonge gezin op transport naar Bergen Belsen. De Russen kwamen steeds dichterbij en de Duitsers probeerden zoveel mogelijk gevangenen uit handen van de Geallieerden te houden. De nog levende gevangenen werden in een goederentrein gezet en naar het westen vervoerd. In Tröbitz openden de Russen de wagons en bleken honderden gevangenen van honger en uitputting gestorven te zijn, waaronder Siegfried Weinberg.
Alleen Amely en Alfred hebben de oorlog overleeft.

Bron: "Waar ze ook heen gaan, ze hebben in elk geval mooi weer" - Kees Visschedijk (ISBN: 9789087594688)
Terug naar de inhoud