Van Mandersloostraat 98 - SHJVS

SHJVS
SHJVS
Ga naar de inhoud
Stolpersteine - Van Mandersloostraat 98

Nathan van Dien                                                                     
Aarlanderveen, 25 december 1912 – Schoppinitz, 1 november 1943
Roosje van Dien-Kroon
Appingedam, 22 april 1914 – Auschwitz, 5 oktober 1942

Kinderen:
Sara van Dien
Alphen aan den Rijn, 2 juli 1938 – Auschwitz, 5 oktober 1942
Isaac van Dien
Alphen aan den Rijn, 31 oktober 1940 – Auschwitz, 5 oktober 1942

De familie Van Dien behoorde tot de gegoede burgerij. Zij was bestuurlijk actief in kerk en maatschappij. Er woonden in 1940 vier generaties van deze familie in Alphen aan den Rijn.                                                         
Louis van Dien, de tweede zoon van Judik en Nathan van Dien, zette de manufacturenzaak voort die zijn grootouders in 1860 waren begonnen. Louis trok zich het lot van de minderbedeelden aan. Waar hij maar kon, probeerde hij hen te helpen met geld of goederen. Samen met zijn vrouw Sara Walg had hij één zoon, Niek, die getrouwd was met Roosje Kroon uit Appingedam. Eigenlijk heette hij Nathan van Dien, maar iedereen noemde hem Niek. Binnen de familie werd hij ‘kleine Niek’ genoemd, om verwarring met zijn neef Nico, alias ‘Grote Niek’, de zoon van David en Roosje die de oorlog door onderduik zou overleven, te voorkomen.
Louis en Sara verhuisden van de etage boven de winkel naar de Stationsstraat en Niek en Roosje werden de nieuwe bewoners, samen met hun twee kinderen Sara en Isaäc. De naam Van Dien was een begrip in de regio. In september 1942 moest het gezin Van Dien de woning verlaten. Het verhuisde naar Hooftstraat 21. Hier werd de familie op woensdag 30 september 1942 opgehaald en via Westerbork gedeporteerd naar de vernietigingskampen. In Kosel, vlakbij Auschwitz, werden de jonge mannen uit de trein gehaald en naar een werkkamp in de buurt gebracht. Niek van Dien was één van hen. Roosje en haar twee kinderen werden meteen na aankomst in Auschwitz in de gaskamer vermoord.

Bron: "Waar ze ook heen gaan, ze hebben in elk geval mooi weer" - Kees Visschedijk (ISBN: 9789087594688)Terug naar de inhoud